Bemutatkozunk

2014 áprilisában alakult meg a Studium FogBarátok fogászati klub, amelynek elsődleges célja a fogászati prevenció. Ötletgazdája és vezetője: Bálint Renáta Ingrid, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvostan hallgatója.
A FogBarátok története egy felhívással indult útjára, mely diákokat toborzott óvodai prevencióra. Erre a felhívásra figyelt fel Dr. Száva Hunor, fogorvos és a Studium-Prospero Alapítvány tagja, majd továbbította a részleteket Dr. Vass Leventének, az Alapítvány alelnökének. Az Alapítvány már régebben is foglalkozott prevenciós tevékenységgel, ezért örvendett a kezdeményezésnek és felkarolta a csapatot. A Szent Balázs Alapítvány egy módszertani képzéssel segítette a diákok munkáját.

2014 májusában megjelentünk a médiában (TV, rádió), és ennek hatására 7 óvoda és egy iskola is felkeresett minket azzal a kéréssel, hogy náluk is tartsunk fogászati prevenciós előadást. Az idő rövidsége miatt, csak 5 óvodába jutottunk el és 428 gyereknek (153 magyar anyanyelvű és 235 román anyanyelvű) tartottunk prevenciós előadást. A csapat azon tagjai, akik részt vettek az óvodai látogatásokon, egy egyedi tervezésű medált kaptak ajándékba, ami azt jelképezi, hogy az illető egy, a jövő generáció egészségét támogató csoport elismert tagja.
A Studium FogBarátok Klubnak jelenleg 50 aktív tagja van, akik a MOGYE Fogorvosi Karának különböző évfolyamainak hallgatói. Megszerkesztettük, majd a Studium-Prospero Alapítvány segítségével kinyomtattuk az egyéni Fogászati Kezelő Füzetet.
2014. november 10-én sikerült eljutnunk Székelyhodosra is a Studium-Prospero Alapítvány egyik autójával, ahol a gyerekek és a szülők is nagy örömmel fogadtak minket. Székelyhodoson tartottunk egy prevenciós előadást, együtt mostunk fogat a gyerekekkel, valamint felvilágosítottuk a szüléket és arra buzdítottuk őket, hogy keressenek fel minket a MOGYE Fogorvosi karán. A szülők gyerekeikkel 2014. november 24-én jöttek el a fogászatra, ahol egy alapos vizsgálatot és sürgősebb kezeléseket végeztünk el 11 gyermeknek.
2014 november-decemberében újra megjelentünk a médiában (TV, rádió, újság). Újabb 2 óvodával és egy iskolával vettük fel a kapcsolatot, melynek köszönhetően csak decemberben 254 gyermeknek (127 magyar anyanyelvű és 127 román anyanyelvű) tarthattunk prevenciós előadást.

A klub tevékenysége számokban:

0
tag
0
óvoda
0
gyerek
0
kezelt gyermek

Aktuális

Regisztráció